Hyper-V kurulumunu gerçekleştirebilmek için “Program Kaldır veya Değiştir” kontrol paneline ulaşmamız gerekiyor. Bunun için Masaüstünde ki Bilgisayarım kısa yoluna çift tıklıyoruz.
“Ayarları Aç” (Settings) ile Ayarlar penceresine ulaşıyoruz.
Ardından “Uygulamalar” sekmesine tıklıyoruz. Bize aşağıdaki gibi bir pencere karşılayacak. (Not:Windows 10 Pro Son Sürüm’de kurulum bu şekilde görünüyor. Diğer sürümler de farklılık gösterebilir.)
Bu ekranda sağ tarafta bulunan blokta “İlgili ayarlar” tabında bulunan “Programlar ve Özellikler” yazısına tıklayın.
Artık karşımıza klasik ekran gelmiş olmalı.
Bu pencerede “Windows Özelliklerini aç veya kapat” yazısına tıklayın.
Bu penceredeki listeyi inceleyecek olursak, İşletim sistemimizin Hyper-V özelliğini içerdiğini görebilmekteyiz. Hyper-V Özelliği seçin ve soldaki artı kutucuğuna basarak Hyper-V klasörünü incelemek üzere genişletin.
Görüldüğü üzere Hyper-V Yönetim Araçları yüklenebiliyorken, Hyper-V Platformu işlemcimizin desteği açık olmadığından yüklenemiyor. Bunun için işlemci desteğini açmamız gerekiyor.
Virtualization (Sanallaştırma) Desteğinin Açılması
Ana kart Bios Ayarları
Bu adımı görsel olarak sizlere açıklayamıyorum. Nedeni: Ana kartlar birden çok Marka ve modelde çeşitlilik gösterdiği için sahip olduğunuz ana kartınızın Manual’ini okumanızı tavsiye ederim.
Eğer Intel işlemci kullanıyorsanız, Bios ayarlarından “Gelişmiş Ayarlar” ve “Intel Virtualization Technology” seçeneğinin “Enable” olmasına dikkat edin.
Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra, sistemimizi yeniden açtığımızda buraya kadar anlattığım yollardan en son ki pencereye geri dönün.
Görüldüğü üzere bu sefer her şey normal görünüyor. “Tamam” butonuna basarak, kurulum işlemine geçiyoruz.
Tebrikler, Hyper-V’nin temel kurulumunu gerçekleştirdiniz. Artık kurulumun geçerli olması için sisteminizi yeniden başlatmamız gerekiyor.
Buraya kadar sistemimize Hyper-V platformunun kurulumunu gördük. Bundan sonra Hyper-V Platformu ile Sanal bir makineyi nasıl oluşturabileceğimizi öğreneceğiz.
Hyper-V Yöneticisinin Çalıştırılması
Hyper-V Yöneticisine 2 yolla ulaşarak çalıştırabilirsiniz.
1.Yöntem
Klavyenizden “Windows” tuşuna basın.
Solda ki Programlar sekmesinde “Windows Yönetimsel Araçları” klasörünün altında “Hyper-V Yöneticisi” ne tıklayın.
2.Yöntem
Klavyenizden “Windows” tuşuna basın ve ardından arama ekranına “Hyper-V Yöneticisi” yazın.
Karşınıza gelen seçeneğe tıklayarak, Hyper-V Yöneticisini çalıştırın.
Bu adımı gerçekleştirdiğiniz de, karşına üst de ki gibi bir pencere gelecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder