Windows kurulumu, sürümler arasında pek fark yok. Bu konuda öğrenecekleriniz, tüm sürümlerde (Windows Home, Windows Pro, Windows Server) genel mantık aynı. Eğer sistemimize boot diski olarak işletim sisteminizi belirtiyseniz, yapmanız gereken sistem açılırken aşağıdaki ekranı gördüğünüz de klavyenizden herhangi bir tuşa basmanız gerekiyor.
Ardından Windows’un yükleme ekranı sizi karşılayacak, tabi ki fiziki sisteminizin özelliklerine göre bu işlem biraz uzun sürebilir.
Yükleme tamamlandıktan sonra sizi aşağıdaki gibi bir pencere karşılayacak.
Bu pencerede dil, tarih ve klavye ayarlarınızı yapılandırabilirsiniz. Kullandığımız sürüm nedeniyle İşletim sistemimizin Türkçe dil seçeneği bulunmuyor. Eğer Server kurulumu gerçekleştiriyorsanız, Türkçe yapmanızı tavsiye etmem. Çünkü bu konuda dokümanlar ve hatalar ve hata çözümleri İngilizce olarak ele alınıyor.
Zaman ve para birimi formatını “Turkish(Turkey)” olarak seçebilirsiniz. Klavye içinde klavyenizin türüne göre “Turkish Q” veya “Turkish F” olarak seçebilirsiniz.
Uyarı: Windows Server sürümlerinde kullanıcıyla giriş yapana kadar (Logon olana kadar) klavye setimiz US(America) olarak kalıyor. Genel kurulum anlatıldığı için değişiklikleri belirtim. Yoksa Windows Server sürümlerinde klavye setini değiştirmeden kullanmanız, daha faydalı olacaktır.
Bu belirlemeleri gerçekleştirdikten sonra “Next” butonuna tıklayın.
Bu adımda “Install now” butonuna tıklamanız gerekiyor.
Kullandığınız işletim sistemi iso dosyasında birden fazla sürüm mevcutsa, bu aşama karşınıza çıkıyor. Size uygun olanı seçerek, “Next” butonuna tıklayın. Ben bu örnekte “Windows Server 2012 R2 Standard (Server with a GUI)” seçeneğini seçerek devam ediyorum.
Bu aşama lisans koşullarını bizlere sunuyor. “I accept the license terms” seçeneğini seçerek, lisans koşullarını kabul ettiğimizi belirtiyoruz. Ardından “Next” butonunu seçerek, bir sonra ki adıma geçiyoruz.
Bu aşamada bize ne tipte bir kurulum gerçekleştireceğimizi soruyor.
Upgrade: Install Windows and keep files, settings and applicaitons: Bu seçenek ile kurulu sistemimizin sürümünü yükletmemizi sağlıyor.
Custom: Install Windows only (Advenced): Bu seçenek ile Windows sürümünü kuramıza yarıyor.
Biz yeni bir işletim sistemi kurduğumuz için “Custom: Install Windows only (Advanced)” seçeneğini seçerek devam ediyoruz.
Bu adım Windows işletim sistemini hangi disk üzerine kuracağımızı soruyor. Birden fazla diskiniz varsa, size uygun olanı seçebilir veya “New” butonu ile disklerinizi uygun boyutlarda bölebilir ve kullanabilirsiniz. Bu aşamada biz 60 GB ‘lık bir disk kullandığımız için yeterli olacağını düşünerek, “Next” butonuna basıyoruz.
Görüldüğü üzere artık sistemimiz diskin üzerine kurulmaya başlandı. Bu aşama sisteminizin özelliklerine göre biraz uzun sürebilir. Bu aşama gerçekleşirken bilgisayarınızın gücünü kesmeyin ve sabırla işlemin tamamlanmasını bekleyin.
Kurulum tamamlandığında artık sisteminizin yeniden başlatılması gerekiyor.
Sisteminiz yeniden başladığında, işletim sisteminiz kendini hazırlaması gerekiyor.
Windows işlemlerini tamamladığında artık sizden bazı ayarlar girmenizi isteyecektir. Biz Windows Server kurulumu gerçekleştirdiğimiz için “Username” alanı “Administrator” kullanıcı adı varsayılan olarak karşımıza gelmektedir. Bu aşamada sadece kullanıcımıza olması gereken şifreyi belirtiyoruz.
Ben örnek olduğundan “pa$$w0rd” şeklinde şifremi oluşturdum. Ardından “Finish” butonu ile işlemi bitiyorum.
Not: US klavye setinde dolar işaretini ($) yapmak için “Shift” tuşunu kullanmanız gerekiyor.
Artık kullanıcı ile giriş yapmamız gerekiyor. (Logon) Bunun için önceki adımda belirlediğimiz kullanıcıyı seçerek, şifremizi girip ve klavyemizden “Enter” tuşuna basmanız yeterli. Tebrikler, üsteki resimde görüldüğü gibi işletim sistemini artık kurmuş bulunmaktasınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder