Client’mızda başlat düğmesine faremizin sağ tuşu ile basın. Çıkan listede “Disk Yönetimi”ni seçin.
Resimde görüldüğü gibi tanımladığımız diskler bizim tarafımızdan başlatılmayı bekliyorlar. Burada yeni bir sistem olan GPT (Guid Bölümleme Tablosu) seçeneğini kullanıyorum. Nedeni MBR (Ana Önyükleme Kaydı) sisteminin eskimesi ve disk boyutu olarak en fazla 2-TB(Terabyte) olabilir. “İleride diskin büyümesi gerekebilir.” Düşüncesini akılda tutsakta, MBR formatı boyutun daha fazla olmasına izin vermiyor.
Böylece disklerimizi yönetebilir duruma gelmiş olduk.
İlk diskimizin üzerine gelip, farenin sağ tuşuna basın. Çıkan seçenekler arasından “Yeni Basit Birim…” seçeneğini seçin.
Karşınıza yeni bir disk birimi oluşturmanıza yardımcı olacak bir sihirbaz gelecektir. “İleri” butonu ile sonra ki adıma geçin.
Bu adımda diskin boyutunu belirtebilirsiniz, isteğe bağlı ama diski parçalara da bölebilirsiniz. Şuan elimde yeterince disk bulunduğundan bu adımı “İleri” ile geçiyorum.
Bu adımda diskinize bir harf ya da sürücü yolu belirtebilirsiniz. Bu adımı “İleri” butonu ile geçin.
Bu adımda oluşturacağımız birimi nasıl biçimlendireceğimizi belirttiğimiz kısım.
Bu adımı “İleri” butonu ile geçin.
Bu adımda “Son” butonu ile işlemi tamamlıyoruz.
Böylece sisteme takılan yeni diski biçimlendirmiş ve sisteme tanıtmış olduk. Bundan sonra diskleri kullanma yöntemlerine bir bakalım.
Diski Daraltma (Shrink)
Kullandığımız diskleri çeşitli kategorilerde kullanmak üzere disklerde ki fazla alanı bölerek (diski daraltarak), yeni bir disk birimi oluşturabiliriz.
Mesela az önce oluşturduğumuz diski, 2 birime olacak şekilde bölelim.
Bunun için diske faremizin sağ tuşu ile tıklayın. Açılan menüden "Birimi Küçült.." seçeneğini seçin.
Karşınıza gelen pencerede, diskimizin boyutu ve küçülte bileceğimiz alanı göstermekte. Burada ihtiyacınıza göre MB cinsinden bir boyut belirterek, küçült butonuna basın.
Böylece diski iki bölüm halinde küçültmüş olduk. Artık oluşturduğumuz diskleri ayrı ayrı kullanabiliriz. Fark ettiyseniz, sağda böldüğümüz disk alanı sistemimize tanımlı değil. Bu disk alanını sisteme tanıtın. İsterseniz disk birimine farklı bir isim verebilirsiniz. Ben örneğin kolay anlaşılması için "Belgeler" adında bir disk oluşturuyorum.
Resimde gördüğünüz gibi böldüğümüz diski sisteme tanıtmış olduk.
Bilgisayarım penceresini açtığınız da, sizde göreceksiniz ki; yeni diskimiz kullanılmaya hazır. Bu yöntem ile yüksek boyutlu disklerimizi bölerek, daha efektif olarak kullanabiliriz.
Diski Genişletme (Expanded)
Bu işlemi genelde bölmüş olduğumuz diskin üzerine yazılan ve yazılmaya devam eden verilerden dolayı yeterli yeri kalmayan disklerimizi genişletmek için kullanırız veya böldüğümüz diskleri eski haline getirebiliriz. (Önce ki işlemin tersi şeklinde düşünebilirsiniz.)
Bu işlemi gerçekleştirebilmek için bölünen disk birimlerinden birini silmemiz gerekiyor. Sizleri uyarmalıyım, bu işlemi gerçekleştirdiğiniz diskinizde verileriniz varsa, bunları farklı bir depolama diskine taşımanızı öneririm.
Diski seçip, sağ tuş ile "Birimi Sil" seçeneğini seçin.
Doğal olarak karşınıza verilerin silineceğine dair bir uyarı mesajı gelecektir. Eğer yedeklemeyi gerçekleştirdiysek, "Evet" butonuna basın ve birimi silin.
Böylece başladığımız noktaya geri döndük. Fakat halen diskimiz ayrı bir şekilde bekliyor.
Bunun için genişletmeyi düşündüğümüz disk birimini seçerek, "Birimi Genişlet" seçeneğini seçin.
Karşınıza genişletmeyi sağlayacak bir sihirbaz çıkacak. Bu adımı "İlerle" butonu ile geçin.
Bu adımda görüleceği üzere seçili bölümde ayırdığımız diskimiz görünüyor. Sihirbaz bize gerek kalmadan bu işlemi hazırlamış ve hatta takviye olarak diğer diskleri ekleyerek, alanınızı daha fazla da büyütme imkanı tanıyor. Bu adımda sadece bölünmüş alanımı geri istediğim için "İleri" butonuna tıklıyorum.
Buraya kadar işlemleri hazırlamış olduk. "Son" butonu ile işlemi tamamlayın ve pencereyi kapatın.
Ve böylece diski genişletmiş olduk. Artık daha geniş bir diskimiz bulunuyor.
Basitçe disklerde küçültme ve genişletme işlemleri bu şekilde gerçekleşiyor. Artık ihtiyacınıza göre disklerinizi kolayca yönetebilirsiniz.
Aradığım Cevabı burada buldum teşekkürler MSO.
YanıtlaSil