Bugün Orta ve Büyük ölçekli firmalar da kullandığımız domain yapılarına kendimiz dahil çalışanlara, Active Directory üzerinden Kullanıcı hesabı oluşturmayı öğreneceğiz.
Bunun "Server Manager" penceresinin sağ üst kısmında "Tools" seçeneği üzerinden ise "Active Directory Users and Computers" seçeneğini seçin.
Bu pencere de, önce ki yazım da oluşturduğumuz "Personeller" adlı Ou üzerinden "New" ardından "User" seçeneğini seçin.
Karşınıza kullanıcı objesini oluşturmamıza yardımcı olacak bir sihirbaz gelecek, bu pencere de oluşturacağımız hesabın kullanıcı bilgilerini giriyoruz.
- First Name : Kişinin adı
- Initials: Kişinin Baş Harfleri, Ünvanı olabilir
- Last Name : Kişinin Soyadı
- User Logon Name : Bu bölümde kişiye vermek istediğiniz kullanıcı adının belirtiyoruz. (Not: Kişinin aklına kolay gelebilecek bir yapısı olursa, kişinin her seferinde sizinle irtibata geçmesi gerekmez)
Sonra ki adımda oluşturacağımız hesabın güvenliği için şifresini belirlemek;
- User must charge password at next logon: Kişinin hesabı ile ilk girişinde, kendinden bir şifre belirlemesini zorunlu kılar.
- User cannot change password: Kişinin kendi şifresini değiştirmesini engeller.
- Password never expires: Şifre ömrünü geçersiz kılar.
- Account is disabled: Hesabı pasif olarak oluşturur. Personel hesabı siz aktif hale getirinceye kadar kullanamaz.
Bir sonra ki adımda, artık hesabımız hazır. Bize kullanıcı hesabı hakkında bilgi vererek, her şeyin doğru olup olmadığını kontrol ettikten sonra "Finish" butonu ile işlemi tamamlıyoruz.
Evet, gördüğünüz gibi "Personeller" ou'su içinde bir kullanıcı hesabı oluşturmuş olduk. Yazımın bundan sonra ki kısmında, personeli oluşturmayı daha hızlı veya toplu hesaplar oluşturabilmek için Powershell yada Cmd komut kullanımını anlatacağım.
Active Directory, şifresiz kullanıcı hesaplarını daima pasif halde tutar. Bunun için ilk satırda bir şifre belirleyen komut kullanıyoruz. İkinci satır da ise kullanıcıyı belirlediğimiz şifre ile oluşturuyoruz.
$password = "Start12345" | ConvertTo-SecureString -AsPlainText -ForceSize verdiğim kodlarda sarı yerleri kendinize göre düzenleyin.
New-ADUser -Name [Kullanıcı Adı] -GivenName [İsim] -Surname [Soyisim]
-AccountPassword $Password -ChangePasswordAtLogon $True -Enabled $True
PowerShell komutlarını kullandığımız da sonuç ekranda ki gibi artık kolayca ve hızlıca oluşturabilirsiniz. Bundan sonrası kullanıcıya hesabı hakkında bilgi vermek kalıyor.
Yaptığım bu örnekte;
Kullanıcı Adı: E.AkbiyikŞeklinde kullanıcı bilgiler oluşturdum. Kafanızda bu şekilde yer etsin.
Şifresi: Start12345
Bu konuyu elimden geldiğince basit ve kısa bir şekilde anlatmaya çalıştım. Umarım yazımı beğenirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder