Örnek vererek açıklamaya çalışayım; Orta ve Büyük ölçekli firmalar da, iş hacmi yüksek olduğu için çalışanların sayısının yüksek olduğu bir firma hayal edin. Her çalışanın yaptığı göreve göre çeşitli ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu ihtiyaçlara göre ayrı ayrı kurallar, donanımlar ve yazılımlar gerekiyor. Hatta bazıları yaptıkları mesleklerden dolayı gruplandırılarak çeşitli departmanlara (bölümlere) ayrılır. Hayal edin herkese bu tanımları tek tek belirlemek zorunda olduğunuzu hayal edin.
Halbuki herkesle tek tek uğraşmak yerine, gerçekte şirket yapısı nasıl oluşuyorsa, biz de Active Directory üzerinden aynı isimlerde benzer bir şeklini OU'lar ile yapabiliriz. Oluşturduğumuz bu OU'lara Bilgisayarları, Kullanıcıları ve grupları atayarak, kendimizce departmanlar oluşturabiliriz. Ve koyduğumuz kuralları bu departmanlara topluca uygulayabiliriz.
Şirket yapısının içinde Muhasebe, Güvenlik, Üretim, Tasarım (Desing), İnsan Kaynakları (IK) ve Planlama departmanlarının olduğunu düşünelim. Bu departmanları, Organizational Unit ile nasıl oluşturabileceğimizi öğrenelim
Server Manager penceresinin sağ üst kısmında "Tools" seçeneği üzerinden "Active Directory Users and Computers" seçeneğini seçin.
Karşınıza gelen pencerede domain yapısının dizinlerini (varsayılan OUlarını) görmektesiniz. Bu ekranda domain ortamına katılmış, bilgisayar, kullanıcı ve cihazları listeleyebilir siniz.
Yeni bir OU oluşturmak için domain düğümüne farenin sağ tuşu ile basın. Çıkan menü de "New" seçeneği içinde "Organizational Unit" seçeneğini seçin.
Açılan pencerede OU'ya bir isim vermemiz gerekiyor. Ben örneği canlandırmak için Muhasebe ismini verdim. Size öğretmek amacıyla oluşturduğum bu OU'ları kolayca silebilmek için altta ki kutucuk olan "Protect container from accidental deletion" (Yanlışlıkla silinmeye karşı koru) seçeneğini kaldırıyorum.
Not: Normal şartlarda OU'nun kazara silinmemesi için bu seçenek seçili olması gerekir.Bir Organizational Unit (OU) oluşturmak bu kadar basit. Sizde benim yaptığım gibi işlemi tekrarlayarak çeşitli yapısal birimler oluşturabilirsiniz. Bu yazıda sadece yapısal birimi nasıl oluşturabileceğimizi anlattım. İlerleyen yazılarım da detaylarına değineceğiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder