DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) serveri ağa bağlı olan bilgisayar ve cihazların otomatik olarak ip almasını sağlayan bir servistir. Bilgisayar ve cihazların birbirinden ayrılması, iletişim kurabilmeleri ve bu iletişimin takibi açısından önemlidir.
Gelelim bu DCHP servisinin kurulumuna;
DHCP Serverı kurmak için "Add roles and features" seçeneğine tıklayın.
İlk adımı "Next" ile geçiyoruz.
Bu adımda Rol ve özellik kurulumu gerçekleştireceğimiz için "Role-based or feature-based insallation" seçeneğini seçip, ilerliyoruz.
Burada kurulumu gerçekleştireceğimiz sunucuyu seçiyoruz ve sonra ki aşamaya geçiyoruz.
Bu adımda "DHCP Server" seçeneğini seçiyoruz.
DHCP server ile kullanılacak özellik olan aracın (tools) kuruluma dahil olmasını istediğimiz için "Add Features" butonuna basın.
Artık DHCP server seçeneği seçili olduğuna göre sonra ki adıma geçiyoruz.
Bu adımda ek bir özellik istemediğimiz için sonra ki adıma geçebiliriz.
Bu adımda, kurulacak olan DHCP Server hakkında bilgi vermektedir. Sonra ki adıma geçiş yapabiliriz.
Sistemde yapılacak olası değişikliklerin geçerli olması için "Restart the destination server automatically if required" seçeneğini seçiyoruz. Bu seçenek ile sistemimiz yeniden başlatılmaya ihtiyacı varsa, bu işlemi kendi gerçekleştirmesini sağlamak için seçiyoruz. Artık "Install" butonu ile kurulumu başlatabiliriz.
Bir süre bekledikten sonra kurulum tamamlanacaktır. DHCP Serverın çalışmaya hazır hale gelmesi "Complete DHCP configuration" seçin. Maksadımız kurulumu tamamlamak için ihtiyaç duyduğu ayarları gerçekleştirmek.
Açılan pencerede bize DHCP'nin kurulu olduğu hedef bilgisayarda, DHCP için gerekli olan security grubları hakkında bilgi vermektedir.
Bu aşamada DHCP Server üzerinde yetkisi olacak kullanıcıyı belirliyoruz. Bu işlemde genelde Domain admini yetkilendirilir. "Commit" butonu ile işlemi tamamlıyoruz.
Görüldüğü üzere ihtiyaç duyduğu security grupları oluşturuldu ve gerekli yetkilendirme yapılmış oldu.
Bu işlemi de gerçekleştirdiğimize göre artık "Close" butonu ile penceremizi kapatabiliriz. Böylece DHCP Server kurulumunu gerçekleştirmiş olduk. Bir sonra ki yazım da nasıl ip aralığı tanımlayabileceğimizi göreceğiz.
8 Aralık 2018 Cumartesi
DHCP Nedir? Kurulumu Nasıl Yapılır?
Etiketler
# Bilgi İşlem
# Windows Server
Bu Yazıyı Paylaş
Yazar: Mustafa Oğuz
Windows Server
Etiketler:
Bilgi İşlem,
Windows Server
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Author Details
Merhaba, Bilgi İşlem uzmanlığının yanında Yazılım ve Webmaster işleri ile haşır neşirim. Bu işlerden arta kalan zamanda amatör olarak Grafik tasarım ve blog yazarlığı yapmaktayım...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder