Dhcp Server ile cihazlarımıza varsayılan olarak otomatik ip dağıtmayı önce ki yazımda öğrenmiştik. Şimdi bu yazımda farklı bir şeyler yapacağız. Diyelim ki şirketimizin çeşitli lokasyonları olduğunu ve her lokasyon için ayrı ayrı ağ yapısı oluşturduğumuzu varsayalım. Bu oluşturmuş olduğumuz ağ bağlantılarına doğal olarak farklı ip yapılandırması gerçekleştirmemiz gerekir. Böylece yine bu ağlara bağlı cihazlar otomatik olarak ip alabilsinler.
Anlatmaya çalıştığım yapı üst de ki şemada görüldüğü gibi... Şimdi bunu yapmaya çalışalım.
Yeni bir scope tanımlamadan önce DHCP server kurulu sunumuza yeni bir ağ kartı tanımlamamız gerekiyor. Bunun için Wmware üzerinden sunucumuzun ayarlarına gitmemiz gerekiyor.
Yeni bir sanal ağ kartı (network adapter) eklemek için "Add" butonuna basın.
"Network Adapter" seçeneğini seçin ve "Finish" butonuna basın.
Daha sonra eklediğimiz ağ kartını seçin. Sağ tarafta "Custom: Specific virtual network" seçeneğini seçin ve "Wmnet2" ağ yapısını seçin.
Bu örneğimde "Client-2" yi kullanacağım için ağ yapısını "Wmnet2" olarak değiştiriyorum.
Malum DHCP serveri üzerinde tanımladığımız Scope'un çalışabilmesi için bir statik ip tanımlamamız gerekiyor. Sunumuz üzerinde tanımladığım yeni sanal ağ adaptörünün, Ipv4 ayarlarını aynı resimdeki gibi tanımlıyorum. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra artık yeni bir scope tanımlayabiliriz.
DHCP penceresini açın. Sol panelde IPv4 seçeneğini seçin ve farenin sağ tuşuna basın. Çıkan menüden "New Scope" seçeneğini seçin. Önce ki yazımda yaptığımız işlemin aynısı fakat sadece farklı olan adımları anlatacağım.
Bu adımda kullanmak istediğimiz Ip aralığını belirtiyoruz.
Bu adımda ise tanımladığımız Ip aralığında hangi Iplerin dağıtılmasını istemediğimizi beliriyoruz.
Bu aşama da varsayılan ağ geçidi Ip adresini giriyoruz.
Bu aşamada kullanacağımız DNS sunucularının adreslerini giriyoruz.
Sonunda kalan işlemleri gerçekleştirdiğiniz de yeni scope alanı oluşturulmuş olacaktır. Şimdi bu yaptığımız test edelim. "Client-2" adlı bilgisayarımızı çalıştırıp, login olalım.
"Ağ Bağlantısı Ayrıntılarına" baktığımızda bilgisayarımız yeni scope üzerinden Ip adresini almış.
DHCP Server üzerinden "Adress Leases" seçeneğini seçin. Görüldüğü gibi Ip adresinin kaydı başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş. Bu şekilde iki farklı Ip yapımız oldu. Bu şekilde departmanlara sağladığınız ağ yapılarının sadece Ip adreslerine bakarak, sorunlu cihazın veya bilgisayarın hangi departmana ait olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder