Bunun için "https://SVR-1/ecp" adresinden "Domain\administrator" kullanıcısı ile giriş yapıyoruz. Sol panelden "Servers" (Sunucular) sekmesini seçin. Sağ bölümde "Databases" (veritabanları) sekmesini seçin. Alt bölümde Exchange Server'ın varsayılan veritabanını görmekteyiz. Yeni bir veritabanı oluşturmak için hemen yukarıda ki artı (+) simgesini seçin.
"+" simgesini seçtiğinizde yeni bir pencere açılacaktır. Bu bölümde veritabanımıza yeni bir isim vermemiz gerekiyor. Ben "Database_1" ismini verdim. Siz istediğiniz bir ismi verebilirsiniz. Ardından veritabanının oluşacağı Exchange Server'ı seçmemiz gerekiyor. Bunun için "Browse" (gözat) butonunu seçin.
Açılan pencerede şuan ortamımda tek bir sunucu olduğundan "SVR-1" adlı sunucumu seçiyorum. Lakin sizin ortamınızda birden fazla olabilir. Bu seçimi sizin karar vermeniz gerekiyor. Sçimi yaptıktan sonra "Ok" (Tamam) butonuna basın.
Ardından "Save" (Kaydet) butonuna bastığınızda, oluşturmuş olduğumuz yeni veritabanının düzgün çalışabilmesi için sistemin yeniden başlatılması yada "Microsoft Exchange Information Store" servisinin yeniden başlatılması gerektiği hakkında uyarı almaktayız.
Aynı adımları takip ederek, "Database_2" adında bir veritabanı daha oluşturdum.
Şimdi oluşturmuş olduğumuz Veritabanlarının Exchange Server ile düzgün çalışabilmesi için "Microsoft Exchange Information Store" servisinin yeniden başlatmamız gerekiyor. Bunun için "Görev Yöneticisini" (Task Manager) penceresini açıyoruz. "Services" sekmesi altından "Microsoft Exchange Information Store" servisini bulup, "Restart" seçeneği ile yeniden başlatıyoruz. Artık veritabanları tam anlamıyla kullanılabilir duruma geldi.
Veritabanlarında Kota İşlemleri
Oluşturmuş olduğumuz veritabanlarını kullanacak kullanıcıların mail kullanımına sınırlama getirebiliriz.
Bunun için oluşturmuş olduğumuz veritabanlarından birini seçerek, "Kalem" simgesi olan düzenle seçeneğini seçiyoruz.Karşımıza gelen pencerede oluşturmuş olduğumuz veritabanının ayarları mevcut. Sol panelde "limits" (Sınırlar) seçeneğini seçin. Burada bu veritabanını kullanacak kullanıcıların kota limitlerini belirleyebilirsiniz. Panelim Türkçe olduğu için aslında parametreleri açıklamayı düşünmüyordum. Lakin İngilizce kullananlar için kısaca açıklamaya çalışayım.
- *Issue a warning at (GB): Belirtilen kota miktarına ulaştığında kullanıcıya uyarı verir.
- *Prohibit send at (GB): Kullanıcı mail göndermeyecektir. Lakin almaya devam edecek.
- *Prohibit send and receive at (GB): Kullanıcı mail gönderemez ve alamaz.
- *Keep deleted items for (days): Kullanıcının sildiği öğeler (mailler) belirtiğiniz süre boyunca sistemde tutular, ardından silinir. Bu süre varsayılan olarak 2 haftadır. İhtiyacınıza göre daha fazla veya az olabilir.
- *Keep deleted mailboxes for (days): Silinen posta kutularının sistemde tutulacağı süreyi buradan belirtiyoruz. Varsayılan olarak 30 gün, lakin siz bunu daha uzun bir süreye çıkarabilirsiniz.
Evet, yeni kota limitlerini tanımladıktan sonra "Save" (Kaydet) butonu ile yeni limitleri veritabanı için kayıt ediyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder