Önce ki yazımızda Failover Cluster yapımızı kurduk. Artık Failover Cluster yapısı üzerinde Hyper-V ile sanal makinemizi kurabiliriz. Kuracağımız sanal makine ile domain ortamında hizmet vermesini amaçlıyoruz. Cluster node'larından biri down olsa bile sanal makinemiz hizmet vermeye devam edecek. Bunu yapacağımız testlerle göstereceğim.
Failover Clusterın nodu olan SVR-1 adlı sunucumuz üzerinden işlemimizi gerçekleştireceğiz. Hyper-V Sanal Makinemizi oluşturmak için yine Failover Cluster Manager penceresini açalım.
"Roles" seçeneği üzerinden "Virtual Machines" ardından "New Virtual Machine" seçeneğini seçin.
Bu penceremizde kurulumu hangi node üzerinden gerçekleştireceğimizi seçmemiz gerekiyor.
Seçimin ardından bir kurulum sihirbazı bizi karşılayacaktır. İlk adımı "Next" butonu ile geçebiliriz.
Bu adımda kurulacak sanal makinenin ismini ve kurulacağı yeri belirtmemiz gerekiyor. Ben örneğimde isim olarak "ClusterVM01" ismini uygun gördüm. Ardından sanal makinemin varsayılan olarak kurulacak dizini değiştirmeyi amaçladığımdan "Store the virtual machine in a diffrent location" seçeneğini seçiyorum. "Location" bölümünde iSCSI ile oluşturduğum disk üzerinde "VM" adını verdiğim klasörümü adres olarak gösteriyorum. Bu parametreleri tanımladığımıza göre sonra ki aşamaya geçebiliriz.
Bu aşamada kurulacak olan sanal makinenin neslini belirtiyoruz. "Generation 1" seçeneği işimizi görür. Sonra ki aşamaya geçelim.
Bu aşamada sanal makinemizin kullanacağı Ram miktarını belirtiyoruz. Bu miktar kuracağınız işletim sisteminin ve servislerine göre değişkenlik gösterebilir.
Bu aşamada Hyper-V Manager üzerinden tanımladığımız External Network Adaptörünü seçmekteyiz. Kart olarak Domain kartını olan "172.16.0.0/16" yapılandırmasını seçmemiz gerekiyor.
Bu adımda kurulacak sanal makinenin sanal diskinin yerini göstermemiz gerekiyor. Bunun için yine iSCSI üzerinde bulunan "Failover Cluster" diskinin içine "VDisk" adında oluşturduğum klasörü yol olarak gösterdim.
Bu aşamada sanal makinenin ihtiyacı olan işletim sisteminin kurulum iso dosyasını tanımlıyoruz. Bunu "Install an operating system from a bootable CD/DVD-ROM" seçeneğini seçiyoruz. Ardından "Image file (.iso)" seçeneğini seçerek, iSCSI diskimin üzerinde oluşturmuş olduğum "ISO" klasörünün içinde bulunan "Windows 2012 Server" iso dosyasını seçiyorum.
Artık tanımladığımız parametrelerin bir özetini görüp, doğruluğunu onayladıktan sonra "Finish" butonu ile işlemi tamamlıyoruz.
Görüldüğü üzere sanal makinemiz başarılı bir şekilde oluşturulmuştur.
Roles sekmesini seçtiğimizde, oluşturmuş olduğumuz sanal makinemizi görebilmekteyiz. Şimdi sanal makinemizi oluşturup, işletim sistemini kurmamız gerekiyor.
Bunun için sanal makinemizi seçiyoruz. Ardından faremizin sağ tuşu ile açılan menüden "Connect" seçeneğini seçiyoruz.
Karşımıza bir sanal makine penceresi gelmektedir. Buradan "Power" butonu ile sanal makinemize Start vermiş oluyoruz.
Görüldüğü üzere sanal makinemiz açıldı ve kurulum yapmamızı bekliyor. Bu kurulum aşamasına değinmeyeceğim. Windows Kurulumu adlı yazımı okuyarak, bu işlemi kendinizde gerçekleştirebilirsiniz.
Kurulumdan sonra local kullanıcı ile giriş yaptığımızda görüldüğü üzere sanal makinemiz gayet stabil bir şekilde çalışıyor.
Şimdi Hyper-V ile Failover Cluster yapısını test edelim. Testimiz Node'lardan birinin gücünün kesilmesini veya bakım gerçekleşeceği için kapanacağını düşünelim. Bu durumda SVR-1'in Cluster hizmetini kapatarak yapalım. "Nodes" sekmesini seçin. Ardından SVR-1 adlı sunucuyu seçin. Farenin sağ tuşu ile açılan menü üzerinden "More Actions" seçeneği altında "Stop Cluster Service" seçeneğini seçerek, sunucu kapatma işlemini gerçekleştireceğiz. Lakin bu işlemi gerçekleştirmeden önce DC veya Client bilgisayarlarımızdan birinden bu durumu gözlemlemek için "ping 172.16.0.51 -n 100" komutu ile Sanal makinemizin pingleyerek işlemi gözlemliyor olamamız lazım.
Resimleri incelediğimiz de DC adlı sunucumdan sanal makineme 100 adet ping gönderiyorum ve SVR-1 sunucusunun Cluster hizmetini durdurduğumda kısa bir süreliğine iletişimim kopuyor. Bunun nedeni arkaplan da SVR-2 adlı sunucum Clusterın sahipliğini almak üzere migration işlemini gerçekleştiriyor. Gördüğünüz üzere bu işlem çok kısa sürede gerçekleşiyor ve iletişim kaldığı yerden işlemine devam ediyor.
Resimde işaretlediğim kısımda Clusterın sahibi artık SVR-2 olmuş oldu ve tüm yükü SVR-1 sunucusu aktif olana kadar taşıyacak. Böylece verdiğimiz hizmetlerde minimum derece aksaklıkla kullanıcılarımıza hizmet vermeye devam edebilmekteyiz.
21 Aralık 2018 Cuma
Hyper-V Failover Cluster ile Sanal Makine Oluşturma
Etiketler
# Bilgi İşlem
# Windows Server
Bu Yazıyı Paylaş
Yazar: Mustafa Oğuz
Windows Server
Etiketler:
Bilgi İşlem,
Windows Server
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Author Details
Merhaba, Bilgi İşlem uzmanlığının yanında Yazılım ve Webmaster işleri ile haşır neşirim. Bu işlerden arta kalan zamanda amatör olarak Grafik tasarım ve blog yazarlığı yapmaktayım...
Merhaba aklıma takılan bir kaç soru var;
YanıtlaSil1- Amacımız DC server'a yani anamakineye bir şey olursa 2. bir sistemin aktif olması değil mi? Neden iki adet SRV oluşturuyoruz. Anladığım kadarıyla anamakineye birşey olursa SRV 1 ve 2 de çalışmıyor bu sistemde.
2- SRV 1 hizmeti durduğunda SRV 2 devreye girecek ve hizmet kesilmeyecek. Buradaki mantık şu mu bizim kurduğumuz organize unit'ler, oluşturduğumuz ortak klasörler çalışmaya devam edecek. Oluşturduğumuz kullanıcılar sunucuya giriş yapabilmeye devam edecek vs. ki bu mantığa göre de zaten bu saydıklarımı DC 'de ana makinede oluşturduk kullanıcılar ortak klasörler organize unitsler vs. O zaman bu hizmetlerin aksi durumlarda devam edebilmesini istiyorsak bu derse kadar anlattığınız DHCP yapılandırmasından, DNS yapılandırmasından, klasör paylaşımına kadar bütün hizmetleri ana makinede değil SRV 1 de ve 2 de oluşturuyoruz. 1'e bir şey olursa 2 devreye giriyor.
Biraz uzun olduğu kusura bakmayın teşekkürler.
Evet, bu durumu açıklayan bir şematik koymamışım. (Bunu bir kenara not aldım.) Şimdilik burada ki https://www.mssqltips.com/tipimages2/5183_configure-cloud-witness-%20windows-server-2016-failover-clusters.001.png şema ile birazda olsa durumu kafanda görselleştirebilirsin.
SilÖzetle şöyle anlatayım. 2 fiziksel sistem ve hizmet veren tek bir sanal sunucu olduğunu düşün. NODE A Fiziksel makineye bir şey olması halinde, sanal sunucuda herhangi bir kesintiye neden olmadan, bu yükü NODE B fiziksel makinesinin tek başına yüklenmesidir.
Uzun olması sorun değil, aksine yazımın okunmasına mutlu oldum. Yazdıklarında ki mantık oldukça yakın tek farkı burada ki sanal makine(ClusterVM) DC, SERVER1 ve SERVER2 fiziksel makinelerdir. Yapacağın yapılandırmalar, fiziksel sistemlerin üzerine kuracağın sanal makinede yapman gerekiyor.
merhaba, birçok kurulum anlatımında fail senaryosu nodelardan birinin shutdown, power-off olmasına göre simüle edilmiş, sizdeki örnekte böyle. ama nodelardan birinin ethernet kartının ağrızalanması veya bağlı bulunduğu switchin portunun bozulması durumunda networkun down olması durumuna göre failover durumu ne olacak, bu durumda da sağlam noda hemen geçiş olması gerekmez mi? böyle bir senaryonun gerçekleşme olasılığı çok olağan ama bunla ilgili pek örnek bulamadım Türkçe anlatımlarda. benim denemelerimde network kartını devre dışı bıraktığımda ya da kablosunu çektiğimde sağlam node a geçiş olmuyor. ilgili nodun statüsü karantinaya geçiyor.
YanıtlaSil