Image Source: Ben-Gurion University of the Negev |
Peki İşletim Sistemi Nedir?
Linux, aslında 1994 yılında Linus Torvalds tarafından açık kaynaklı olarak geliştirilen çekirdek yazılımın (kernel) ismidir. Günümüzde bu çekirdek Linus Torvalds ve bir çok geliştirici tarafından halen geliştirilmeye devam ediliyor.
GNU\Linux Nedir?
Linux çekirdeğini kullanan ve bunun üzerinden çeşitli yazılım paketleri içeren işletim sistemlerine GNU\Linux denir. Fakat ben dahil çoğu insan kısaca Linux tabirini kullanmaktadır. (GNU - GNU's Not Unix)Dağıtımlar (Distrobution)
Geliştirilen linux çekirdeği üzerinden birçok İsimde çeşitli amaçlara göre özelleştirilmiş işletim sistemleri ve türevleri mevcuttur. En bilindikleri ;- Ubuntu
- Redhat
- Debian
- Archlinux
- Mint
Linux'u Diğer Işletim Sistemleri ile karşılaştırma
Bu bölümde tecrübelerim üzerinden bir değerlendirme gerçekleştireceğim. Bu nedenle değerlendirme sonucuma katılmayabilirsiniz.
- Açık Kaynak Kodlu
- Kişisel kullanımı ücretsiz.
- Boyutu ihtiyaca ve kullanıma göre değişkenlik göstersede, genelde diğer işletim sistemlerine göre küçüktür. (Archlinux)
- Ölçeklenebilir yapısı ile küçük cihazlara dahi kurulabilir.(Raspberry pi)
Şimdilik aklıma gelenler bunlar, yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Linux ve dünyası hakkında sormak istedikleriniz varsa yorum bölümünden sorabilirsiniz.
- Kurulumu bilmeyen bir insan için zordur.
- Desteği bulunmamaktadır.
- 3 parti yazılımların uyumsuzluğundan dolayı stabil değildir.
- Eskiden avantaj olarak görülen özelliklerin normalleşmesi.(Artık diğer işletim sistemleri
Umarım okuması keyifli bir yazı olmuştur. İlerleyen zamanlarda Linux kurulumlarını ve kullanılabilecek yararlı yazılımlar hakkında yazı serileri oluşturmayı düşünüyorum. Takipte kalın...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder