Sistem Güncellemesi
Linux işletim sistemlerinde herhangi bir kurulum gerçekleştirmeden önce sistemi güncellemeliyiz. Bunun nedeni kuracağımız paketler ve paketlerin ihtiyaç duyduğu bağımlılıkların zamanla değişmesi veya geçerliliklerini yitirmesi. Linux dünyasında sık görülen bir durum diyebiliriz. Ben bu makaleyi hazırlarken, önce ki yazımdan henüz 2 gün geçmemişti ve yeni güncelleme gelmiş. Bu nedenle güncelleme işlemini gelenek haline getirmeliyiz.trizen -SyuBu sefer güncelleme işlemini pacman'e değil, Trizen ile yaptım. Emin olun hiçbir farkı yok. Çünkü ben bu işlemi Trizen'den talep ederken, aslında Trizen bu işlemi Pacman'a yaptırıyor...
Display Manager Kurulumu
Display Manager, namı diğer "Oturum Ekranı" yada "Giriş Ekranı" denilebilir. Boot işleminden sonra karşımıza gelen bu ekran ile kullanıcı girişi sağlanır ve kurulu arayüze geçiş yapılır.İki çeşit display manager türü vardır. Bunlar; Konsol ve Grafiksel
Konsol;
- CDM
- Console TDM
- nodm
- ly
- GDM-Gnome
- LightDM
- LxDM
- SDDM
- XDM
Pacman Paket Yöneticisi
sudo pacman -S lightdm lightdm-gtk-greeter lightdm-gtk-greeter-settingskomutu ile pacman üzerinden kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.
Trizen Paket Yöneticisi
trizen lightdmkomutu uyguladıktan sonra aşağıda ki gibi bir liste ile karşılaşacaksınız.
Listenin üzerinde gezinebilmek için "Shift + PageUp" ve "Shift + PageDown" tuş kombinasyonlarını kullanıyoruz. Şimdi listenin en başına gitmek için "Shift + PageUp" tuşlarını kullanıyoruz.
Listenin başında kuracağımız paketlerin sıra numaralarını aldıktan sonra "3,4,7" şeklinde Trizen'e yazıyoruz.
"Enter" tuşuna bastıktan sonra güvenlik gereği kullanıcı şifremizi giriyoruz. Ardından kuruluma onay verdiğimiz de kurulum işlemi tamamlanmış oluyor.
Cinnamon Arayüz (GDI) Kurulumu
Cinnamon kurulumu için iki pakete ihtiyacımız var. Bunlardan birincisi cinnamonun kendisi ve diğeri tüm dillere uyumu sağlayan eklentisi translations paketi. Yine bu paketlerin kurulumunu iki yöntem üzerinden anlatacağım.Pacman Paket Yöneticisi
sudo pacman -S cinnamon cinnamon-translationskomutu ile pacman üzerinden kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.
Trizen Paket Yöneticisi
trizen cinnamonKomutu uyguladıktan sonra cinnemon ile ilgili bir liste karşımıza gelecek. Yine "Shift + PageUp" tuş kombinasyonu ile listenin başına gidiyoruz. Ardından ihtiyacımız olan 1 ve 8 numaralı paketleri Trize'ne kurulması için belirtiyoruz.
1 ve 8 nolu paketleri yazdıktan sonra "Enter" tuşuna basıyoruz. Ardından güvenlik gereği kullanıcı şifremizi girdikten sonra kuruluma onay veriyoruz.
Artık gerekli tüm dosyalar kurulduğuna göre Display Manager servisini aktif hale getirmemiz gerekiyor.
LightDM Servisini Aktif Etme
sudo systemctl enable lightdm.serviceCinnamon kurulumu için gerekli paketleri kurduğumuza göre artık LightDM servisini aktif edelim.
rebootkomutu ile sistemi yeniden başlatalım.
Sonuç
Görüldüğü üzere LightDM oturum ekranı karşımıza geldi. Oluşturmuş olduğumuz kullanıcı ile giriş yapıyoruz.Sonunda arayüzün başarılı bir şekilde kurulu olduğunu görebilmekteyiz.
Yazı serisinin bundan sonra ki aşamaları Arch Linux'u daha performanslı kullanabilmek için geliştirme, kişiselleştirme, Linux kullanımına dair bilgiler ve Linux dünyasında yer alan kullanışlı yazılımların tanıtımı ve kurulumu olacaktır.
Linux üzerine oluşturduğum bu yazı serisi umarım hoşunuza gitmiştir. Bundan sonra ki yazılarımda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.
merhaba Hocam ben yine veysel;
YanıtlaSilseyrettiğim bir videoda ubuntu lts kurulu bir sistemde, terminal üzerinden xfce4 yüklemesi yapılıyor. gerekli bağımlılıkları ve ayarları yapıldıktan sonra oturum kapatılıyor. tekrar şifre paneli açıldığında, mevcut lts ortamı ile xfce ortamı seçenekli olarak giriş öncesi sunulmaktadır. böyle bir imkanın archLinux'ta da olabileceğini düşünüyorum. bu konuda paylaşabileceğin bir tecrubeniz var mı?
Tekrar merhaba, bu durum tamamen kuracağın Arayüz paketlerinin sayısına ve kullanacağın Display Manager paketine göre değişmektedir.
SilŞöyle bir örnek vermek gerekirse;
Kullanmayı düşündüğü arayüzler Gnome, Cinnamon, xfce, Kde, vs... olabilir. Bunların hepsini sisteme kurabilirsin. Lakin hangisini kullanacağını Display Manager (Bahsettiğin Şifre Paneli / Oturum Ekranı) ile belirlersin. Sonuçta hepsi aynı anda çalışamaz. Kullandığın DM'lerden LightDM ve SDDM paketleri bu özelliği desteklemekteler. Diğerlerini araştırman gerekiyor.